Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ortopédia - Teniszkönyök képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Ortopédia - Teniszkönyök - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Ortopédia - Teniszkönyök
Keresés
Találatok száma - 5 db
A teniszkönyök

A teniszkönyök

A teniszkönyök az alkar feszítőizmainak túlerőltetéséből, fokozott igénybevételéből eredő íngyulladás, valamint az izmok tapadási helyén kialakuló csonthártyagyulladás (epicondilitisz). Túlerőltetés nemcsak teniszezés, hanem bármilyen más sport vagy fizikai megerőltetés (például: ásás, emelés, zongorázás, vívás, baseball, dobóatlétáknál) eredményeképp létrejöhet. A hosszú alkarfeszítő izom megrövidülése is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Az idült könyökfájdalom mellett a teniszkönyök hosszabb fennállása esetén sérülhet a közelben futó radiális ideg is.

A teniszkönyök újszerű kezelése

A teniszkönyök újszerű kezelése

A műtétet nem igénylő beavatkozás mintegy fél óráig tart, lényege, hogy a beteg saját vérlemezkéit fecskendezik be a fájó könyökbe. A kísérletet 15 betegen végezték el, valamennyi résztvevőnek régóta - átlagosan 15 hónapja - voltak fájdalmai. Valamennyi beteg próbálkozott már fizikoterápiával, de mivel nem jártak sikerrel, a műtétet fontolgatták. Átlagéletkoruk 48 év volt, és a fájdalom mértéke egy 100 pontos skálán a 80 körül mozgott. A fájdalom négy hét után mintegy a felére csökkent. A kezelés utáni két éven belül 93 százalékos volt a javulás. A kísérlet során a betegek egészséges karjából levettek kb. 50 ml vért, amiből kivonták a vérlemezkéket, koncentrálták és visszafecskendezték a beteg könyökbe. A beavatkozás mindössze fél órát vett igénybe. A kar további negyedórás pihentetése után a betegek hazamehettek, azzal a tanáccsal, hogy kíméljék a karjukat még egy napon át.

Mit tehet az orvos teniszkönyök esetén

Mit tehet az orvos teniszkönyök esetén

Sínnel történt nyugalomba helyezéssel a csukló terhelése elkerülhető. Analgetikumok (paracetamol, NSAID-ok) adhatók normál adagban. Elhúzódó panaszok esetén lokálisan adott kortikoszteroid injekció rövid távon hatásos. Az esetek 90%-a konzervatív kezelés hatására meggyógyul. Elhúzódó esetekben, ha a tünet több, mint hat hónapon keresztül tart, műtét indokolt.

Teniszkönyök tenisz nélkül?

Teniszkönyök tenisz nélkül?

Teniszkönyökről beszélünk akkor, amikor a könyök felkarcsonti részén, annak külső bütykén csonthártyagyulladás (epikondiltisz) lép fel, és a fájdalom a könyök külső felszínén jelentkezik. A túlterhelés következtében az izmok eredésénél csonthártya alatti bevérzés, csonthártya-izgalom és gyulladás, esetleg csontcsőrképződés is kialakulhat. A tenisz könyök esetében a gyulladás főként azokat az inakat érinti, amelyek kiegyenesítik (feszítik) a csuklót és az ujjakat. Ez a nagy izomköteg egy nagyon kis helyről indul ki a csonton. Kevésbé ismert a golfkönyök elnevezés. Ez esetben hasonló a helyzet, azzal az eltéréssel, hogy az érintett izmok azok, amelyek a csuklót és az ujjakat behajlítják. Ekkor a könyök belső bütykének (epikondilitisz mediális) a gyulladásáról van szó, a fájdalom a könyök belső oldalán jelentkezik. A csonthártya érzőidegekben igen gazdag, ezért az ízület mozgatására és nyomkodására éles fájdalom alakul ki. A legújabb kutatások fényt derítettek arra, hogy az elváltozásért a hosszú alkarfeszítő izom (az ún. extensor carpi radiális longus) megrövidülése is felelős lehet.

Vérinjekciókkal kezelhető lehet a teniszkönyök

Vérinjekciókkal kezelhető lehet a teniszkönyök

A sajátvér-terápia, különösen, ha az trombocitákban gazdag vérrel történik, enyhítheti a teniszkönyök okozta fájdalmakat azoknál a betegeknél, akiknél az egyéb kezelési módszerek csődöt mondtak. A tanulmány a The American Journal of Sports Medicine című folyóiratban jelent meg. Az eljárás során a pácienstől vért vesznek le, majd azt a test egy meghatározott területére fecskendezik vissza. A vér gyógyító erejével kezelik az inak degeneratív elváltozásait. A trombocitában gazdag plazma (PRP) olyan vérkészítmény, melyhez a vérsejteket centrifuga segítségével választják külön.

Tuti menü