Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ortopédia - Sarkantyú képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Ortopédia - Sarkantyú - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Ortopédia - Sarkantyú
Keresés
Találatok száma - 5 db
A sarok sarkantyúja

A sarok sarkantyúja

A saroktájékon kialakult fájdalmak leggyakrabban a sarok talpi felszínén jelentkeznek. A fájdalomra jellemző, hogy minden lépésnél jelentkező szúrásként élik meg a betegek, emellett gyakran felkeléskor a legerősebb. A fájdalmasság miatt néha a beteg járásképtelenné válik. A probléma egyértelműen civilizációs eredetű.

Fájdalmas sarkantyú a lábon

Fájdalmas sarkantyú a lábon

A megváltozott anatómiai viszonyok (pl. lúdtalp) következtében másként alakul a talpi inak, izmok terhelése, ezért a saroknál egy állandó irritáció jön létre, és begyullad tulajdonképpen a csonthártya, majd ez a csont fokozott csontképzéssel reagál erre a gyulladásra. A kezelési lehetőségek korlátozottak. A betegség létrejöttéből kifolyólag a legfontosabb a nyugalomba helyezés, tehát a tehermentesítés, elsősorban lúdtalpbetéttel. A terápiás röntgen besugárzás is sokaknak jó hatású, ha mégsem, ezt követően meg lehet próbálni helyileg adott szteroid injekciókkal csökkenteni a gyulladást.

Láb betegségei

Láb betegségei

A sarokfájás oka a talpi rostos bőnye feszülése a sarkantyún. Konzervatívan általában nem sikeres a kezelés, a műtét eredménye viszont biztos: a bőnye leválasztásával sarkon lévő tapadásáról a panaszok megszűnnek. Tehát nem a sarkantyút kell levésni. Csak azzal végeztesse el a műtétet, aki a csonthoz nem nyúl, magyaráztassa el magának, mi fog történni a műtétnél. Nem nagy beavatkozás. A rovatban, ahová a válasz viszi, talál megfelelő cikket a témáról.

Sarokcsont gyulladás

Sarokcsont gyulladás

A sarokcsont és az előláb között egy erős szalag, a talpi fascia feszül ki. Ez a szalag, mint az íj húrja működik, terhelésre rugalmasan megfeszül, csökkentve és felfogva a testsúlyt. A talpi fascia az Achilles ínnal együtt csukló szerkezetet alkot, melynek csuklója a sarokcsont. Ezért mind a talpi szalag, mind az Achilles ín feszülése a sarokcsontra hat. Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talpi szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik, ami tartós fennállás esetén tüske szerű csont képződést indukál, ez a sarokcsont sarkantyú. Önmagában a talpi szalag feszülését, majd fájdalmas gyulladását plantáris fasciitisnek nevezzük.

Sarokcsont sarkantyú

Sarokcsont sarkantyú

Kezelés A már kialakult kinövés megszüntetése céljából lyukas talpbetétet írunk fel, tehermentesítve a tüske által nyomás alatt lévő csonthártya területet. A csonthártyagyulladást eredményező esetben borogatás, pihenés, gyulladáscsökkentők szedése indokolt. Műtétre csak nagyon ritkán kerül sor.

Tuti menü