Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ortopédia - Porckorongsérv (gerincsérv) képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Ortopédia - Porckorongsérv (gerincsérv) - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Ortopédia - Porckorongsérv (gerincsérv)
Keresés
Találatok száma - 9 db
A gerincsérv előjelei és kezelése

A gerincsérv előjelei és kezelése

A gerincsérv egyre gyakoribb betegség, oka pedig a felnőtt lakosság folyamatosan növekvő passzivitásában keresendő. Az emberi gerinc - bár a legtöbben természetesnek vesszük létezését, és nem foglalkozunk vele - a teljes élet, a mozgás, a járás, egyszóval az egész test tartóoszlopa. Felépítését tekintve összesen 33-35 csigolya és 23 porckorong alkotja. A porckorongok a csigolyák között helyezkednek el, és egyrészt a stabilitást, másrészt ellenkezőjét, a rugalmasságot biztosítják. A mozgásban segédkeznek még a gerinc teljes hosszán és az egy-egy csigolya között futó szalagok is. A gerincoszlop összességében tartást és gördülékeny mozgást biztosít. A gerincsérv tulajdonképpen nem más, mint a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár, kialakulása pedig több okra is visszavezethető.

Derékfájás

Derékfájás

Kedves Olvasók! Honlapunkon összefoglalót olvashat a derékfájásról. Rövid anatómiai ismertető után áttekintjük a leggyakoribb tüneteket, bővebben olvashat a szükséges vizsgálatokról illetve azok eredményéről, majd áttekintjük az kezelési lehetőségeket. Dr. Ráthonyi Gábor vagyok, ortopéd sebész szakorvos, gerincgyógyász specialista. Fontosnak tartom a népbetegségnek számító gerincfájdalmak szakszerű kezelését, ami a helyes diagnózis felállításával kezdődik. A megelőzés a leghatásosabb módszer az egyébként nehezen uralható krónikus derékfájdalom kialakulása vagy visszatérése ellen.

Evminov Profilaktor - új módszer a gerincsérv kezelésére

Evminov Profilaktor - új módszer a gerincsérv kezelésére

Az Evminov módszer Magyarországon még újnak számít, azonban Európa hat országában 96 gyógyközpontban már 10 éve alkalmazzák a hátfájás, derékfájás és különböző gerincbetegségek kezelésére. Eddig 300.000 ember kezdte el használni az Evminov módszert 98 %-os eredményességgel! A módszer leginkább a súlyfürdő-terápia és a gerinctorna keresztezéseként írható le. A kezelés során a páciens egy falra függesztett speciális padon ? az ún. Evminov Profilaktoron ? gerincnyújtás közben végzi a személyre szabott gerinctorna gyakorlatokat. Az Evminov módszer tehermentesíti a gerincet adagolt / fokozatos nyújtások által A gerinc tehermentesítése a saját testsúly és a gravitáció hatására történik, a törzs izmainak ellazulása, nyújtása, a csigolyaközti rések megnövekedése kíséretében. A finom gerincnyújtás csökkenti a porckorongon belüli nyomást és a hátfájdalmat. Az Evminov módszer megteremti a porckorong regenerálódáshoz szükséges feltételeket Az Evminov Profilaktoron kis amplitúdójú mozgásokból álló statikus és dinamikus gyakorlatok végzésével, felváltva csökken és nő a porckorong belső nyomása, ami által javul sejtjeinek a táplálása.

Lotus Gerinc és Diagnosztikai Központ

Lotus Gerinc és Diagnosztikai Központ

A gerincvizsgálat elvégzése után pontos képet kapunk a páciens gerincének állapotáról vagy az esetleges porckorongsérvről. Ekkor megkezdhető a gerincsérv kezelése. A megfelelő eljárás kiválasztásához pontosan tisztában kell lennünk a gerinccsigolyák, a porckorongok és a gerincoszlop mentén található szövetek állapotával. A vizsgálatot követően természetesen tájékoztatjuk az eredményekről és a gerincsérv kezelése során alkalmazható módszerekről. A legjellegzetesebb tünet a fájdalom valamely testtáj irányába történő kisugárzása. Pl. a derékfájdalom lesugárzik az alsó végtagba, zsibbadás jelentkezik, vagy izomműködési zavarok lépnek fel. 7-14 napos bentfekvő gyógykúrás programokkal is várjuk a pacienseket.

Már egy injekció gyógyítja a porckorongsérvet

Már egy injekció gyógyítja a porckorongsérvet

Már egy injekció gyógyítja a porckorongsérvet A most kifejlesztett új technológia segítségével már egy injekció megszűntetheti a porckorongsérvet. Az injekcióval olyan baktériumok által termelt anyagokat juttatunk a szövetekbe, amely megemészti a kiszakadt szöveteket, megszűntetve az idegek nyomását. A kutatók azt állítják, hogy az új módszer ugyanolyan hatásos, mint a műtéti kezelés.

Porckorong sérv (derékfájás, lumboischialgia, ischias, isiász)

Porckorong sérv (derékfájás, lumboischialgia, ischias, isiász)

Porckorong sérv (derékfájás, lumboischialgia, ischias, isiász) Ez a kórkép inkább a fiatal felnőttkor betegsége, az életkor előrehaladásával időskorban csökken az előfordulása. A csigolyák közötti porckorongok előboltosulnak, esetleg sérvként kiszakadnak a gerinccsatorna felé, s ott idegi elemeket nyomnak, ezáltal intenzív, helyi és kisugárzó fájdalmat okoznak.

Porckorongsérv kezelése-Köhler István csontkovács Budapesten

Porckorongsérv kezelése-Köhler István csontkovács Budapesten

A külső, meggyengült rostok között a belső kocsonyás anyag lassan elő boltosul. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. A kiboltosulás mértéke különböző lehet, legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás anyag elfolyik belőle. A kiboltosulás akár vissza is húzódhat, például tehermentesítés hatására. Ilyenkor hosszabb-rövidebb időre a tünetek is megszűnnek. A degeneratív elváltozások a porckorongokban kezdődnek, majd a megbomlott funkcionális egyensúly egyenes folytatása a gerinc instabilitása. Az instabil gerinc kóros mozgásai miatt, megindul a szervezet ellenreakciója. Az izmok folyamatosan próbálják stabilizálni a gerincet, ami miatt a mély hátizom tónusa fokozódik, ilyenkor görcsös csomókról panaszkodnak a páciensek. Az instabilitás miatt, a kis ízületek ugyancsak fokozott terhelésnek vannak kitéve, elindul az ízületi leépülés folyamata, kopás, meszesedés. Ez a kis ízületi artrózis okozza később a nyaki és derékfájdalmakat.

Porckorongsérv veszélyezteti az olimpiai pólósok vb-részvételét

Porckorongsérv veszélyezteti az olimpiai pólósok vb-részvételét

Porckorongsérve miatt előfordulhat, hogy a bajnokság rájátszásáról és a sanghaji világbajnokságról is lemarad Kis Gábor, a férfivízilabda-válogatott centere. Kis a férfi válogatott hivatalos oldala szerint másfél hete érzett először fájdalmat, először azt hitte, lumbágó az oka, a Honvéd ellen beinjekciózva játszani is tudott, de amint elmúlt a fájdalomcsillapító hatása, újra kezdődött a szenvedés. A héten rosszabbodott a válogatott pólós állapota, ezért Kaposvárra utazott MR-vizsgálatra, ezután derült ki, hogy porckorongsérv van a derekánál.

Porckorongsérv: tünetei és kezelése

Porckorongsérv: tünetei és kezelése

A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulását nevezzük, ami az gerincvelő ill. az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzészavar, bénulás. reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelési és székelési zavarok) okozhat, de maradhat tünetmentes is.

Tuti menü