Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ortopédia - Gerincferdülés képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Ortopédia - Gerincferdülés - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Ortopédia - Gerincferdülés
Keresés
Találatok száma - 6 db
A gerincferdülés (scoliosis) tünetei

A gerincferdülés (scoliosis) tünetei

A scoliosis tünetei a következők: A fej nem a test tengelyében (excentrikusan) helyezkedik el. Az egyik oldali váll vagy csípő magasabban helyezkedik el. Sánta járás. Hátfájdalom. Gyors kimerülés fokozott mellkasi vagy törzsmozgással járó munka során.

Amit szülőként tehetünk a gerincferdülés ellen

Amit szülőként tehetünk a gerincferdülés ellen

A mozgásszegény életmód már gyermekkorban érezteti hatását. A túlsúly és a testmozgás hiánya nem csak a szív-és érrendszeri és anyagcsere betegségek kockázatát növeli, de nagy veszélyt jelent a csontrendszert érintő rendellenességek, a gerincferdülés kialakulása szempontjából is. Ahhoz, hogy az elváltozásokat eredményesen kezelhessük, szükséges a mielőbbi felismerés, ezért szülőként fontos, hogy a megelőzés lehetőségei mellett a tünetekkel is tisztában legyünk.

Gerincferdülés

Gerincferdülés

Gerincferdüléssel élni nem könnyű. Mint ahogy fogszabályozóval, elhízással, bőr- vagy cukorbetegséggel sem és a sort bármeddig lehetne folytatni. - ez a megállapítás a lelki segítségnyújtás fontosságáról való gondolkodásunk kiindulópontja. Jól ismert igazság, hogy mindenkinek a saját problémája a legsúlyosabb és az sem újkeletű felfedezés, hogy általában mindenki a hasonló sorsú, hasonló tapasztalattal rendelkező sorstársaitól remélhet megértést, vigaszt, támogatást. Ezért volt számunkra magától értetődő, hogy mi, akik a gerincferdülést ismerjük - szó szerint - testközelből, életre hívjunk néhány, ilyen lelki segítségnyújtásnak szánt kezdeményezést, amelyekről itt a honlapon is lehet olvasni és amelyek szellemiségéről ez a bevezető hivatott szólni. Számunkra nyilvánvaló ugyanis néhány olyan felismerés, amely esetleg a szakembereknek, a kívülállóknak vagy akár a családtagoknak sem mindig egyértelmű.

Gerincferdülés? Hanyag tartás?

Gerincferdülés? Hanyag tartás?

Minden egészséges csecsemő "egyenes" gerinccel születik és nemcsak a szó átvitt értelmében. Vagyis születésünkkor még nincsenek kialakulva a gerinc élettanilag normális görbületei. Ezek a normális görbületek a gyermek statikai fejlődése kapcsán alakulnak ki és kb. 6-7 éves korban válnak az egyénre jellemző, automatikus tulajdonsággá. Statikai fejlődésnek a vízszintes testhelyzetből a függőleges testhelyzetig vezető utat nevezzük. Miről is van szó ? Legelőször a csecsemő a fejét emeli meg hason fekvő helyzetben így kialakítva a nyaki gerincszakaszra jellemző előre domború ívet (nyaki lordosis).

Gondolatok a gerincferdülés, a Scheuermann betegségről

Gondolatok a gerincferdülés, a Scheuermann betegségről

A háromdimenziós scoliosis terápiát Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni... így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.

Megelőzés és kezelés

Megelőzés és kezelés

A gerincferdülés (scoliosis)figyelmeztető jele lehet, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon. A mozgásszegény életmód már gyermekkorban érezteti hatását. A túlsúly és a testmozgás hiánya nem csak a szív-és érrendszeri és anyagcsere betegségek kockázatát növeli, de nagy veszélyt jelent a csontrendszert érintő rendellenességek, a gerincferdülés kialakulása szempontjából is.

Tuti menü