Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ortopédia - Dongaláb képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Ortopédia - Dongaláb - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Ortopédia - Dongaláb
Keresés
Találatok száma - 6 db
A dongaláb előfordulása

A dongaláb előfordulása

A veleszületett dongaláb gyakorisága 1 ezrelék körül van az élve születettek között. A fiú: lány arány 2:1, az esetek felében kétoldali az elváltozás. Körülbelül 10%-nál bizonyos öröklődést kimutatni: a családon belüli ismétlődés 2-5% között mozog, azonban a halmozódás több, mint tízszeresére is emelheti a kockázatot.

Csípőprotézis

Csípőprotézis

Amennyiben a csípőizület olyan súlyos mértékben elkopott, hogy a beteg fájdalmai más módszerrel már nem uralhatóak, csípőprotézis beültetés jelentheti a végleges megoldást. Ez a műtét a XX. század egyik legnagyobb orvosi vívmánya. Teljes, vagy közel teljes fájdalommentességet biztosít, visszaadva a beteg számára a mozgás, munka és akár a sport lehetőségét is. Mivel a műtétnek azonban számos veszélye, komplikációja is lehet, a tervezett beavatkozás előtt körültekintő kivizsgálás javasolt. Ez vér- és vizeletvizsgálatból, továbbá egy rutin góckutatásból áll.

Dongaláb

Dongaláb

A veleszületett dongaláb lényege, hogy az újszülött egyik vagy mindkét lába ún. 'lóláb-állásban' rögzített. A láb hossztengelye körül befelé van fordulva úgy, hogy a felső ugróízületben hajlított, alsó ugróízületben befelé fordult helyzetű, a talp befelé, illetve felfelé tekint. A lábujjak erősen behajlítottak, a talp homorúan meggörbült s a láb háta erősen domború.

Dongaláb - lexion

Dongaláb - lexion

Dongaláb a láb állásának az a kóros eltérése, midőn a láb hossztengelye körül befelé van fordulva ugy, hogy a láb belső széle fel van emelve, külső széle pedig lejebb van szállva és a talp befelé, a láb hátsó felszine pedig kifelé áll. A lábujjak erősen behajlítottak, a talp homoruan meggörbült s a láb háta erősen domboru; rajta erősen elődudorodik az ugrócsont (astragalus) feje. A sarok fel van huzva ugy, hogy a földet nem éri és az Achilles-in erősen megfeszült. A beteg nem léphet a talpra, hanem a láb külső szélén jár, hol többnyire erős, kérges megvastagodás támad a bőrben. A baj legtöbbször veleszületett, de keletkezhetik a hajlító és feszítő izmok egyensulyzavarából és bénulásból. Gyógyítására gépeket használnak; az Achilles-in bőr alatt végzett átmetszése után erőszakosan helyreállítják a rendes állást s ezután megkeményedő kötéseket (Talipes varus) alkalmaznak.

Okok

Okok

Kialakulásában szerepet játszhatnak mechanikus okok, környezeti ártalmak, de leginkább elfogadott a több ok együttes előfordulása, amely szerint, a veleszületett dongaláb kialakulásához a genetikai eltérés és környezeti hatások együttes jelenlétére van szükség. A méhen belüli nyomás, a méhen belüli elhelyezkedési szabálytalanság miatt kialakuló változat általában az enyhébb forma, az ún. helyzeti dongaláb. Ezzel szemben a szerkezetileg is hibás, valódi dongaláb a fejlődő végtagrész kialakulásának idejétől jelentkező ún. 'csírakárosodás' útján jön létre, lényege sejtosztódási zavar a magzat fejlődése során.

Súlyosabb esetek

Súlyosabb esetek

Súlyosabb esetben, amikor nem is tudjuk helyes állásba fordítani a lábfejet, akkor rendszeres ortopédiai kezelés szükséges. Ez utóbbi esetek már az újszülöttosztályon kiderülnek. Ilyenkor gipszcsizmák időnkénti cseréjével (fokozatosan, egyre közelítve a helyes tartásához) lehet elérni a helyes tartást. Műtétre akkor kerül sor, ha ez a módszer sem segít.

Tuti menü