Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Cikkek az ortopédia világából képes leírás - Ortopédia.tlap.hu
részletek »

Cikkek az ortopédia világából - Ortopédia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ortopedia.tlap.hu » Cikkek az ortopédia világából
Keresés
Találatok száma - 13 db
3D-s modellezés az ortopédiában

3D-s modellezés az ortopédiában

A Duisburg-Esseni Egyetem Mechanikai és Robotikai Tanszékének és az ITBB biotechnikai cég kutatói egy mozgáselemző eljárást fejlesztettek ki. A MobileBody nevű rendszer képes kielemezni az ortopédiai betegek mozgását és ezáltal segíteni a szakorvosok munkáját. Az eszköz segítségével jóval pontosabb diagnózisok készíthetők, mivel a 3D-vizualizáció képes megjeleníteni a mozgási folyamatokat. 'Ebben az eljárásban óriási lehetőségek rejlenek.

Ezrek élete menthető meg

Ezrek élete menthető meg

Az ortopédiai nagyműtétek után kialakuló mélyvénás trombózisok mostanáig csak az injekció formájában adható véralvadásgátlókkal voltak megelőzhetőek, de már hazánkban is elérhető egy szájon át szedhető készítmény, mely hatékony tromboembólia-védelmet biztosít a betegeknek. A készítmény előnye, hogy a napi egyszeri szedés és a kényelmes adagolás miatt a betegek az otthonukban is könnyedén folytathatják a terápiát.

Gőzerővel dolgozik az ortopédiai műtő

Gőzerővel dolgozik az ortopédiai műtő

Moser Tamás, az ortopédiai osztály vezetője a lapnak elmondta: ha így tudják folytatni a műtéteket, akkor egy-két év alatt ledolgozzák a jelenleg több mint egyéves várakozási időt. A kórházi osztályon korábban hetente csak három egész és két fél napon végezhettek műtéteket, mivel alacsony volt a kórház által elszámolható teljesítmény, és kevés volt az aneszteziológus orvos is - írta a Tolna megyei napilap. A cikk szerint a szekszárdi kórház ortopédiai osztályán évente 220-230 csípő- és térdprotézisműtétet végeznek. Az osztály a jelenlegi huszonkét ággyal és öt orvossal a teljesítőképessége határaira ért - idézte Moser Tamást az újság.

Gyerekeken segít a humanitárius misszió

Gyerekeken segít a humanitárius misszió

A szakembercsoport 2010. február 28-án a csíkszeredai megyei kórházban méri fel és vizsgálja meg az ortopédiai problémákkal küzdő gyermekeket. Az érdeklődők a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság komplex felmérő osztályán jelentkezhetnek naponta 8-15 óra között egy telefonszámon. Az ortopéd- és kinetoterapeuta orvosokból álló szakembercsoport a F.R.O.D.O. Alapítvány, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház jóvoltából érkezik Csíkszeredába. Korábban hasonló akciókra Bukarestben, Konstancán, Szatmárnémetiben, Gyulafehérváron és Marosvásárhelyen került sor, és több mint ötven gyermek részesült sebészeti kezelésben, protézisben.

Iskolakezdés az ortopéd orvos szemével

Iskolakezdés az ortopéd orvos szemével

Az iskolakezdés az egyik legmegterhelőbb időszak a gyermekek számára. A jól tervezett iskolatáska, a megfelelő lábbeli, illetve a mozgásigény kielégítése hozzásegíti gyermekünket a jó kondíció eléréséhez, s egyúttal a mozgásszervi panaszok kialakulását is megelőzhetjük.

Jobb, ha nem éjjel végeznek ortopédiai műtétet!

Jobb, ha nem éjjel végeznek ortopédiai műtétet!

Egy új tanulmány szerint ha munkaidőben (reggel 6 és délután 4 óra között) végzik el az ortopédiai műtéteket, utána kisebb valószínűséggel van szükség újabb operációkra, mint a délután 4 és 6 óra között elvégzett műtéteknél. A gyógyulás idejében és a komplikációk előfordulásában azonban nincs különbség.

Megújult a nagyváradi kórház

Megújult a nagyváradi kórház

Minden szalonban új zuhanyozókat szereltek fel, minden termet jelzőberendezéssel láttak el, hogy a beteg jelezze, ha sürgősen orvosi beavatkozásra szorul. Minden teremben van telefon és internet-hozzáférési lehetőség, a két termet zárt televíziós rendszeren keresztül felügyelik - mondta Florian Bodog, a nagyváradi megyei kórház menedzsere. Hozzátette, az onkológia osztályon egyelőre csak a fűtő-berendezést, az ajtókat, ablakokat cserélték ki, és felújították a mosdókat, a korszerűsítési munkálatok azonban folytatódnak.

Mindkét csuklóját műteni kell egy tininek, túl sokat SMS-ezett

Mindkét csuklóját műteni kell egy tininek, túl sokat SMS-ezett

Egy chicago-i iskoláslánynak mindkét csuklóját meg fogják műteni, miután több mint 100 SMS-t küldött telefonjáról egy nap alatt. A 16 éves Annie Levitz elvesztette kezei érzékelését és nem tud bizonyos tárgyakat felemelni. Mindkét csuklóján szabályozókat kell hordania és fájdalomcsillapító injekciókra van szüksége. Az orvosok szerint a csuklójában lévő idegek be vannak szorulva. Ezt általában azoknál szokták tapasztalni, akik sokat használják a számítógép billentyűzetét. Annie megígérte, hogy csökkenti a napi SMS mennyiségét, de csupán 50-re egy nap.

Nincs pénz, összeomlás előtt áll a hazai ortopédiai ellátás

Nincs pénz, összeomlás előtt áll a hazai ortopédiai ellátás

A Magyar Ortopéd Társaság szerint összeomlás előtt áll a hazai ortopédiai ellátás, mert nincs elegendő pénzügyi forrás az egészségügyi intézményeknél. A kórházak ezért elsősorban a legsúlyosabb betegekre, a legsürgősebb beavatkozásokra fordítják a rendelkezésre álló pénzeiket - áll a szervezet közleményében.

Hirdetés
Olyan zaj van a műtőben

Olyan zaj van a műtőben

Ortopédiai operációk közben olyan nagy a zaj a műtőben, hogy az már a beteg hallását is veszélyezteti. Egy angol tanulmány nagy visszhangot keltő eredményeit az International Journal of Clinical Practice szakfolyóirat közölte.

Ortopéd imaszőnyeg reumásoknak

Ortopéd imaszőnyeg reumásoknak

Az idősebb és beteg muzulmánok számára szeretné megkönnyíteni a rituális hajlongást ortopédiai imaszőnyegével egy török férfi. Adnan Pirisan eredetileg édesanyja térdízületein szeretett volna segíteni találmányával, amelyet azóta már szabadalmaztatott is. A hordozható modell kevesebb mint hétszáz grammot nyom. A túlsúlyos hívők különlegesen párnázott változatot is választhatnak. Első exportszerződését Pirisan egy németországi vevővel kötötte, de már sokan érdeklődtek Szaúd-Arábiából is.

Rövidítheti a várólistákat az egynapos sebészet

Rövidítheti a várólistákat az egynapos sebészet

Tóth Tibor, a megyében az egyetlen ilyen beavatkozásokat végző debreceni Városi Egészségügyi Szolgálat (VESZ) Kht. igazgatója elmondta: tavaly májusban pályáztak másodszor egynapos sebészeti beavatkozások végzésére, amit elfogadtak, s 1.200 műtétre kaptak kvótát, amely mintegy 60 millió forint kiegészítő támogatást jelent számukra.

Új szakrendelés indult, de a szocialistáknak ez sem tetszik

Új szakrendelés indult, de a szocialistáknak ez sem tetszik

Kardiológiai, ortopédiai, neurológiai és idegsebészeti szakrendelést indított szerdán Egerben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház a helyi önkormányzat, illetve a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés megállapodása alapján.

Tuti menü